fredag, november 27, 2009

Nevzorod är mer atletisk än jag inte fuxen menar jag ;) Besvärligt med svenskan ibland :) Egentligen skulle det vara bra med lite feed back på den men å andra sidan skulle jag kanske sluta skriva då.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en helt fantastisk film jag undrar just om man kommer i närheten någon gång men man ska ju sikta mot stjärnorna så vi får väl se.... På tal om skor så försökte jag in i det längsta att inte ha skor på Jenina men med grusvägar osv så gick det inte. Hovarna slets alderleds för hårt och hon trippade och ville inte gärna gå. Jag tror inte att det är så många som kan gå utan skor på våra underlag i Sverige. Kanske om man rider på ridbanor, gräs och mjuka skogsstigar men annars så är det nog svårt.
// Maria i Halmstad

ingela sa...

haha!
jag menar om elisabets formulering alltså om atletisk, hihi

men om ovan kommentar så kan jag säga att det gäller att ha tålamod och naturligtvis bra förutsättningar den första tiden för att komma över den svåraste perioden. Och ha bra verkning som verkligen hjälper hoven.
Jga har nu haft min ahästar skolösa i 3 år och efter 1 år (jag började på sommaren) så började de kunna gå hyfsat obehnidrat om dte inte var fö rstora stenar. Efter andra vintern till våren igen så var de ännu bättre. Första våren efter 1 år efter haft det bra i snön unde rvintern så var dte ett steg tillbaka igen när dte tinade, men det gikc över ganska fort, några veckor. Andra året hade de ingen "bakåtperiod" när de tinade och kudn ebörjar örra sig riktigt bra. I år har de kunnat trava avslappnat även på grusväg och asfalterad gångväg med grus på ibland också.
Förhoppninsgvis går det fortare med en yngre häst som inet haft skor så länge i sitt liv som mina, de är nu 16 och 19... jag skulle önska jag kunde säga "det är aldrig för sent" ;o)
men jag vet vad jobbigt det kan vara så jag vill inte rekommendera det om man inte verkligen räknar med att ge sig in på ett "heltidsjobb" och kanske inte med äldre hästar. Om man inte har absolut perfekta marker så de kan röra sig mycket. Vi har vandrat mcyket i diken och i skogen, men vi hgar inte kunnat undvika vägar eftersom vi har så mycket. Nu är jag glad att vi kommit igenom det, det var det VÄRT! Men jag är också glad att jag innan INTE VISSTE vad jobbigt det skulle bli, fö rdå hade jag aldrig vågat och verkligen hållit fast. Men för mig gick det inte att backa när jag väl börjat, fanns ingen väg tillbaka.
Och jag har vunnit så mycket på det. För mina ena häst hade jag nog inte kunnat ha kvar annars, det var liksom sista utvägen kändes det som. Han fick tillbaka sina ben och vi började kunna ut och gå igen. Vi kund einte ens det innan, Det var som han inte hade kontakt med been längre, de var bortdomnade.
Hur det än går, så har vi vunnit många fler år och de åren har varit mycket mer aktiva och roliga de åren jag hade innan den vändpunkten. Nu är han bättre än han nånsin varit vad gäller att ha kontroll på benen, kunna placera hovarna, och kunna gå i vilken terräng som helst, eller cavalettibommar odyl. Innan kunde han möjligen gå på plan mark och det fick inte komma en sten i vägen eller en liten regngrop för då kunde han snubbla omkull.
Trava gick förstås bättre, då får de ju ett annat steg och större marginaler. Men man måste ju kunna skritta till att börja med =)

Anita sa...

Det är intressant att se vad som hänt över tid i frågan om skor eller inte. Både inom rid- och travsporten. Kanske mest inom travsporten - i travprogrammen idag finns illustrerat vilka fötter som är försedda med skor t ex. För 30 år sedan "började" mina hästvännar och jag med "skolösa" hästar. Aktiva i en ridskola. Ridhästar utan skor - vi blev till att börja med misstrodda men det gick snart över. Markunderlag och hovkvalitet bortsåg vi inte ifrån. För mina hästar har på äldre dagar gällt skor och brodd när is gjort det omöjligt för dem att annars vara ute. (De har mestadels ridits i skog och mark, på stigar med mycket sten och rötter.) Vita hovar sas också ha sämre kvalitet - har inte stämt på dessa sex. 24 vita fötter under 26 år, starka och hårda. En hovböld under samma tid - inför en kvalitetsbedömning...

Anonym sa...

Hoppsan... Det var tydligen ett känsligt ämne märker jag. Intressant att läsa tycker jag dock. Jenina är bara 3,5 år och hon hade aldrig haft skor på så det kan inte bero på att hon haft skor innan, detsamma gäller en kompis som har en travare som heller aldrig varit skodd. Han var 6 år när hon skodde honom efter flera år av hopp. Så jag tror i alla fall att förutsättningarna är lite olika om var man rider och hästens hovar.
// Maria