fredag, februari 29, 2008
En sådan härlig dag, sol och skapligt underlag. Det kanske inte en dressyrryttare skulle hålla med om men jag har fått allt lägre krav :)
Tog skottkärran och körde ner sadeln och en pall längst ner i hagen. Satte mig i sadeln och solade mig och väntade på hästarna som åt upp sitt hö uppe vid stallet.
Fåren kom nerspringande först, hästarna stannade till och såg misstänksamma ut vid den ovanliga anblicken.Efter en stund stod Zapatera bakom mig och ponnyerna ville bli kliade. Hade en mysig stund.
När jag la på paden på Z stod hon stilla men när jag la på sadeln tog hon ett par steg åt sidan och såg ogillande ut. Ops! Provade att dra åt gjorden ett hål men då såg hon direkt grinig ut. Hm passar inte sadeln? Å nej! for genom huvudet. Tog av sadeln och lekte en stund med henne så att hon tuggade och frågade och slutligen sänkte huvudet och slappnade av bredvid sadeln. Tänka sig, sen fick jag sadla utan så mycket som ett öra bakåt. How interesting!
Bara för att man har en gammal häst som varit med ett tag kan man inte glömma bort att läsa av hur det egentligen står till ;). Tyckte faktiskt att hon kändes ovanligt villig att lyssna till mig när jag sen tränade att rida cirkel med stopp vid koner.
Alla djuren var intresserade av sadeln och paden. Var lite orolig att få punktering på Parellipaden bara :)
Med vårljuset kommer odlingslusten. Börjat lite försiktigt med att ta några sticklingar av mina egna pelargoner och en blåblommande växt som jag glömt namnet på.
Städade lite också och lyssnade på Lester Buckley på TheHorseShow.com . Cowboy som sadlat om till Classical Dressage. Hans slutord var "Take me high take me low just don´t leave me standing where I am". Tänkvärt för en trygghetsnarkoman.
Ekorren hittade solrosfrön utanför köksfönstret.
torsdag, februari 28, 2008
Var ute en stund med hästarna idag igen. Zapatera ser ut som hon tänker - Vad trött jag blir, är hon här nu igen? Inte om mig den här gången utan Lillasyster. Till slut fick jag ingripa och flytta den lilla till en annan dela av hagen.Det räckte inte med Swiggermutterlooken om man säger så.
Den lilla bilden föreställer min lilla plätt som ska diciplinera mig att stå stilla när jag ska stå stilla :)
Att själv försöka fota när man tränar ger inte alltid så strålande resultat. Zapatera ser lite misstänksam ut när jag fokuserar på henne med kameran.
onsdag, februari 27, 2008
Har suttit och betalat räkningar med Smillas gnällande i öronen. Husse är inte hemma och just nu duger inte jag. Sätter jag mig i TV soffan går det nog bra men inte framför datorn. Det är rätt arbetsamt att koncentrera sig på siffrorna även utan hundgnäll.
Zapatera fick röra sig i 22" linan en stund och då fick Lillasyster spel. Hon la öronen efter ryggen och jagade Zapatera för att försöka bita henne. Har aldrig sett på maken, underar just om hon tänker försöka med mig det lilla spöket.
Zapatera är alldeles för snäll kan man tycka men det kanske är för att den lilla är så ung ännu. Jag tror inte att hon skulle acceptera det beteendet från Storasyster.
tisdag, februari 26, 2008
söndag, februari 24, 2008
Vilken trevlig Parelliträff vi hade ikväll. Vad glad jag är att det finns några likasinnade i närheten. Prata och fika och se på Linda Parelli. Ikväll blev det en bit ur "Liberty and Horsehehavior" boxen. Sååå bra! man kan se allting hur många gånger som helst.( Om man är riktigt besatt och det är man ju..) Smilla följde med mig ut för hästnattningen men blev less och drog iväg på fältet och började skälla. Hoppas grannarna inte hade somnat. Det är en liten hund men hennes röst är mer passande till en större modell.
Alla har haft det skönt idag. Tack för solen !
Ska gå ut och se om jag kan röra på Zapatera lite nu och fundera på vad jag ska ta med mig ikväll. Vi ska träffas vi i PNH gruppen och titta på DVD och prata en stund. Rosa är ju kvar i södra Sverige så det är bästa att jag tittar i mina gömmor. Annars brukar det mest vara Rosa som tar med filmer.
lördag, februari 23, 2008
Som ni märker har jag knappast något eget att komma med. Det mesta ligger på is både bildligt och bokstavligt som Anna och Tulo skrev. Skickar runt folk på nätet istället.
Trollmor och hennes man var just här och levererade en dunderkur från Dalpraktiken. Holistics Supervitalis 193 näringsämnen. Det ska väl sätta fart på tanten. Mig alltså, hästarna får Biopromin. Ska rapportera om en signifikant skillnad uppträder så kan andra orkeslösa ta efter.
Gå in på Sommercamp in St.Moritz , fina bilder.
http://www.hets-gmbh.ch/switzerland/index.php
Trots det vackra vädret är jag inne och hushållsarbetar :) och sticker emellan med lite datorunderhållning. Det blåser rätt kraftigt så jag väntar att det ska stillna lite. Hästarna verkar tänka detsamma, de ligger och vilar sig i lösdriften alla tre.
Lyssnade på "Thehorseshow" medans jag gjorde Linssoppan.(Det är min matvecka och mitt motto är nyttigt och billigt =)) En intervju med Walter Zettle. Sååå bra!
Har ni några tankar om dressyrridning så lyssna. Han pratar med kraftig accent (charmig) men rätt långsamt så det går nog bra även om man inte är så van. He says it all så att säga.
Länken en gång till så ni slipper leta.
http://thehorseshow.com/listen.aspx
City of Houston Police Horses Go Barefoot, part 2
Houston Police Department Mounted Unit—Barefoot Program
by Greg Sokoloski, Police Officer
City of Houston, Texas
Above, Officer Sokoloski and Shadow, a 4 yo Dutch Warmblood, at the convention center, wearing Marquis Hoof Boots.
The Houston Police Department’s Mounted Patrol Unit currently has 34 full time Police Horses, as well as 2 horses in training. Since the winter issue (18) of The Horses Hoof, we have gone from 11 barefoot horses to 21 barefoot horses. We will be adding an additional horse, now shod, to the barefoot program in August.
Om ni vill läsa mer om detta gå in på http://www.thehorseshoof.com/success_Houston1.html
fredag, februari 22, 2008
En morgon den här veckan rymde grannens ponnyer hit. Obehagligt i det här väglaget och halvmörker. Som tur var hade hussen märkt det och kom och hämtade dem. Det är otroligt vackra ponnyer, de såg ut som en uppenbarelse där de stod och tittade över grinden. Ville väl komma in och leka en stund :)
Ljuset ger allt mer sken av vår.
Hästarna har sökt upp en ny plats för eftermiddagsvilan.
Bakade bullar idag, ska dricka te och värma upp mig en stund innan det är dags för nattningen.
Helg igen härligt! Tove och Linus kom förbi och stannade på middag. Trevligt.
Mina favoritblommor den här årstiden och så min favorithund förståss.
Idag har halkan slagit alla rekord , fick börja kasta gödsel runt hagen för att göra gångar att gå på för djuren. Känns lite konstigt , jag som försökt vara noga med mockning av hagen.
torsdag, februari 21, 2008
Har varit utan internet. Så avskärmad man blir, men det har inte gjort så mycket för jag har varit ute i världen och gjort något ickehästigt. Har lyssnat på föredrag med Lars Kranz från Wii trädgårdar. Intressant och inspirerande .Han framhöll vikten av att ha en plan :) How interesting ! det går igen även där. Det var inte så lämpligt att bara köpa fröpåsar och läsa på förpackningen och plantera lite hipp som happ. Kanske inte, men en del år blir landet i alla fall rätt vackert. Han har förståss rätt ska fundera på en plan i år.
Hann med en liten stunds träning med Zapatera enligt planen i alla fall. Hade fyra koner och långrepet. Planen är att hon ska röra sig i olika gångarter mellan dem och stanna vid vissa. Eftersom hon var LB om än lite adrenalinstinn från och till så mixade jag rätt friskt och hon frågade och tuggade mycket. Rätt vad det var kom hon snabbt in utan att jag bett henne men med öronen spetsade , mycket trevligt tycker jag.
Fortsättningen på planen är att hon ska lära sig bära sig bättre i övergångarna och sen göra det med mig på ryggen. Det är lite mindre lätt bara för det liknar mer slidestop i halkan, men hon har bra balans .
onsdag, februari 20, 2008
Kameran är på vift nånstans norrut så det blir magert här några dagar.
När jag kom ut nyss för att göra en ovanligt tidig nattning av djuren så hade Zapatera trampat av sig en boots.Gaitern var helpaj men jag lyckades byta den själv "Hallelujamoment" helt klart.Skönt att jag skickat efter reserv dessutom. Tack till Eva Rubin. Hon är alltid snabb och bra med leveranser.
(Bertil är bortrest med kameran och det är ju han som är den händige häromkring, men nöden har ingen lag.)
Det blir utgång i hagen i morgon också då.På nattten får de gå här uppe. Har spärrat av de värsta delarna av hagen med rödvita plastband så det ser ut som en brottsplats här utanför.
Utfyllnadsbild från köksfönstret :) Det ser ut ungefär så nu också men ännu isigare.
tisdag, februari 19, 2008
Snart så....
Till dess så kan jag tipsa om rolig lyssning. Lättare att laga mat med ett av programmen på. Idag lyssnade jag på "Seven secrets every horse wants you to know" med Charles Wilhelm. Jag tycker att Rick Lamb är utmärkt som programledare. Reklamen kan man i bästa fall dra förbi.
http://thehorseshow.com/listen.aspx
måndag, februari 18, 2008
Man kan förstå att hästarna håller sig i lösdriften när det ser ut så ute.. dessutom stormar det, nästan.
Har shoppat loss ordentligt idag, 11 spånbalar( nytt rekord för flaket). Nu ska väl Zapatera bli vit igen. Alla hästarna skyndade sig in för att kissa :)
Biopromin, Bioplus och Lucern. Det kostar att hålla sig på topp .
söndag, februari 17, 2008
För er som är riktiga nördar som mig eller för er som vill träna engelska. Den här artikeln har jag missat förut. Tål att läsas flera gånger.
Riding With Fluidity by Linda Parelli
07/03/2005
For More information on the Parelli method, visit their website
UK - http://www.parelli.biz/
USA - http://www.parelli.com/
France - http://www.lacense.com/
Italy - http://www.parelliitalia.com/
Switzerland http://parelli.ch/
Australia - http://www.parelli.biz/PNHau
Fluidity, Concepts for Riding Like You are Part of Your Horse by Linda Parelli
Fluidity is a solution for stiffness; ribs that don't bend; shoulders that don't move; hindquarters that don't work; sore backs; hollow backs; crookedness and poor flexibility... For horses What is a good rider? In my opinion, it's one who can be in total harmony with the moving horse; one who is part of the horse's movement and not restricting it; one who sits naturally (as opposed to artificially positioned), who is supple and flexible, as opposed to rigid or stiff. One who has their own self-carriage and deportment before asking the horse to do the same, is balanced and in time with the horse's energy.
In short, a good rider is a part of their horse and can enhance the horse's movement, not get in the way of it. Adopting a particular posture in the saddle so we look like a good rider is no substitute for the actual skill of becoming part of the horse. Somehow, equitation lessons don't quite help you get the "feel", it's more the look. Many equitation students and instructors I've worked with (including myself!) have a very difficult time breaking those hard learned patterns of stiffness in order to become more natural and fluid!
The Pathway to Fluidity
Pat explains fluidity in the most exquisitely simple way: "Do what your horse does, and do in your body what you want your horse to do in his." Simple words, but what do they really mean, and how do we actualize this? I've spent years studying how my horse moves, trying to understand what his back does and how to stay in harmony with it. For the most part I started to feel like a part of my horse... certainly more than when I was taking formal riding/dressage lessons. Pat's "Passenger Lessons" made the biggest difference, learning to go with the flow and do what my horse did... "zig" when he "zigged," "zag" when he "zagged," slow when he slowed, go when he goed! But the thing that was still eluding me was the sitting trot, especially when riding my Warmblood! Until I rode a horse with this big a movement and bounce, especially at the trot, I had fooled myself into thinking I was doing okay! So let's talk about what the horse does and how we can become a part of this so the whole experience becomes fluid!
Use All Your Joints
I learned that in my every day movements I was over-using some joints and parts of my body and under-using others. The ones I was over-using were my knees and my lower back. The ones I was under-using were my overall balance, my ankles, feet, and sternum (chest)... Hmmmm!
When I would sit down or stand up, my knees and lower back would be taxed, whether I was getting in and out of a chair or up and down off the ground, walking up a hill or down a hill. It was through Feldenkrais awareness (the science of reprogramming your brain through the way you move) that I found a way to balance using my whole body to make all my movements. This meant I put absolutely no stress on my knees or my back. Very illuminating!
So How Did This Affect My Riding?
I found that I would often experience lower back pain and shoulder/trapezium pain either during or after riding (so what was my horse experiencing?!). In trying to analyze what I was doing while riding, I found I would stiffen my ankles, lower back and shoulders. If you think about it, the horse uses everything in order to move. So when we don't use our whole body to move, it's going to compromise the horse's movement.
If we lock up our shoulders and lower back, so does the horse! If we hollow our backs, so does the horse! If we can't or don't use our ribs, neither can our horse. This opens up a whole new responsibility as a rider... a new perspective on rider responsibility for the beauty and freedom of the horse underneath us. But hey, let's not get depressed! Instead, let's put it in focus and learn how this awareness can take us to new heights of harmony and refinement when riding our horses. Riding with your whole body is just one ingredient that makes a well-rounded rider. In this next batch of topics, we'll take a look at some of the ingredients that help create the foundation for harmony and refinement in a rider, Level by Level.
When Bareback Riding Feels Better Than Riding in a Saddle: Resistance Versus Flow
Nearing completion of Pat's Level 2 Harmony program, many people start riding in our Bareback Pads more than in their saddles. In fact, they get to hate their saddles! One would like to think this might have to do with the weight and hassle of saddling. But I wonder if it doesn't feel more natural and balanced to ride in the Bareback Pad instead of getting into a saddle where certain parts of your body, like your ankles, are challenged. As soon as riders put their feet into their stirrups, everything changes. Why? Because their ankles get stiff. When you stiffen your ankles, every joint from there up to your jaw gets stiff! When this happens, riding becomes uncomfortable, especially sitting trot for us, and every gait where it concerns our horse. Ouch!
People have said to me "Well, I'll just ride in my saddle without stirrups." Fine, except that you'll just be doing the thing you can already do. As soon as you get into stirrups again you'll stiffen up because you haven't yet learned how to flex your ankles as shock absorbers for everything up from there!
Think of it this way: make your ankles loose. With every step, your ankles should flex just as your horse's hind leg ankles/fetlocks would flex. If you're pushing down on your stirrups you will inhibit every movement and flexion your horse has in his lower leg. Move your hips like your horse moves his hips in each gait. Move your ankles like he would too! Your feet should feel light in the stirrups, not pushing down or out, no matter what style of riding you do, English or Western. We're talking natural locomotion, joint flexion, articulation and movement.
What's a "Passenger Lesson," Anyway?
I mentioned Passenger Lessons earlier, what are they? Well, if you're studying Pat's Savvy System you'll find them in Levels 1 and 2.
A Passenger Lesson means you learn how to be the perfect passenger for your horse, much like you're in a car when someone else is driving. Have you noticed how you lean to maintain balance as the car turns, and you rate backward or flow forward as the car brakes or accelerates?
Interesting observation: most people don't do this when they ride a horse! The Passenger Lesson surrenders your sense of control when riding (harder for some than others!) and teaches you to "flow with the go" of your horse... to go and slow, to zig and zag, not a moment too soon or too late. Until you've done this, you can't imagine how much you can be out of synch on a day to day basis!
I remember the first time I tried a Passenger Lesson in one of the first clinics I attended with Pat, in 1989. Being a self-confessed dressage freak, I had a lot of trouble controlling my horse, especially when it came to making the decisions as to where we were going/turning/and at what speed. It was suicide to turn loose to my horse on this! But when I finally learned how, I discovered a lot about myself. I found that I was so against my horse's movements and changes it was not funny. I resisted everything. Flow with the go? No way! I resisted it! The result was, of course, restriction in my horse. Not only did my horse have trouble moving freely, he also suffered emotional strife because my resistance upset him. This was a big "B.F.O." (Blinding Flash of the Obvious) for me. Until then, I had always blamed my horse for being impulsive and difficult. Now, many years on, I realize that in opposing my horse, I upset him.
To this day, Regalo, the difficult horse that led me to Pat (no self-respecting dressage fanatic would have ever consulted a cowboy!), is fine until I get out of harmony with him. If I have any resistance in me it upsets him. But if I do what he does (ride in harmony with him) it works like a charm. When he braces, I do. When he goes fast, I do. It helps him become calm. And then when I am calm and confident and ask him to do what I want him to do... it works like you can't believe. This is everything Pat told me about what to expect. If I'm being a passenger I should do everything my horse does - go fast, go slow, don't be afraid. But most people (and me until not so long ago), don't do this. We brace against what's likely to happen and this upsets the horse!
Passenger Lessons - Level by Level
In Pat's Savvy System, Passenger Lessons in the Level 1 Partnership Program are at just the walk and trot in a confined area. We stay in a round corral, no bigger than 45-foot diameter, and flow with the horse at a walk. We relinquish control to the horse at the walk and learn how to flow with the go - going where he goes, turning when he turns.
If he trots, we bend him (lateral flexion) to a walk and then release. Note: if you don't release after the bend he'll become more impulsive and not learn to maintain the walk as his responsibility! (More info in the Level 1 Partnership Program: Book 6, Lesson 13). In Level 2 Harmony, we advance to bigger areas at the trot, then proceed to canter in small areas (round corral), and then progressively bigger areas. The checklists in each lesson ensure you don't go there until you know you and your horse will succeed. Knowing what you can do/are brave enough to do/what your horse is ready to do - this is called Savvy! In Level 3 Refinement, Passenger Lessons are accomplished bareback.
Do What Your Horse Does
If you are truly doing a Passenger Lesson, if your horse braces (neck, ribs, etc.) you should brace too. In fact, in lessons with my International Study Center students, I saw that if the horse went fast and the student did too, the horse became calmer and slower. If the horse braced his body against the rider and the rider did exactly the same thing, matched it physically, the horse calmed down.
What's normal is if the horse gets braced and faster, we try to get more relaxed and slower. This actually feels like opposition and lack of rapport to the horse, and because he is emotional it upsets him and makes it worse! Weird but true! Just when we think the life-saving thing to do is to hold back, the horse thinks the opposite! So, if we want to get on with the horse, to be in total harmony, we should do what he does. Once we create harmony, rapport, synchronicity... only then can we lead it to where we want it to go.
I have to admit I never had any idea of this before. I tried to control, I tried to restrict (out of fear) but all this did was upset my horse. Given the benefit of hindsight I realize that the real deal is to be so in rapport, so part of the horse that he thinks you are part of him, and not any way in opposition... this is when you have harmony. Having harmony means the horse will not think of you as a predator (a wolf in sheep's clothing), he'll think of you as someone just like him.
The Walk
The walk is the easiest to sit on, and the hardest to do really fluidly! A lot of people push their pelvis forward with each stride when actually it's more of a shift of each hip as the horse moves each of his hips. This gives you a little more of a side-to-side motion rather than a back-and-forth one.
The Trot
The trot is the hardest for the human, and the easiest for the horse! The trot is difficult to ride unless you can free your hips up to do what your horse's hips are doing - moving independently of each other. Because our hips are usually stiff when riding, rising trot is often the easiest choice. You can practice sitting trot by trotting very slowly at first and coordinating your hip movement with your horse's hips. This makes an amazing difference!
The Canter
Most people when cantering tend to rock backwards with their shoulders and scoot their seat forward, polishing the saddle as they go! I used to do this terribly and some riders have an awful time with horses who kick up or won't maintain the canter, or on the other extreme, get faster and faster and very emotional.
So far, every horse we've had riders try this new technique with has changed its way of moving (physically and emotionally) within minutes! Do as your horse does: each canter stride is like a little "leap" so you have to do little leaps in your body! Try doing the same thing with your arms as your horse does with his front legs, matching each stride with exactly the same timing. While it might look a bit funny at first, your body will move in a dramatically different way that is now in harmony with your horse's movement as opposed to the first scenario I described, where the horse is leaping forward and you are scooting downwards into his back.
By "leaping" or "reaching" up and forward with your horse at every stride, you become weightless and very comfortable to carry. Over a relatively short time you can minimize your arm movements to where it's just your joints that move, everything from your ribs through your jaw, shoulders and arms.
The Ribs - Zone 3
Horses can't bend their ribs on the circle unless you are bending yours. Once again, if you think about how much curve you want in your horse's body and do the same in your body, your horse will find the freedom to be able to do it. Many riders sit stiff and keep their horses stiff because of it. Experiment with getting more "flexy" and fluid. Exaggerate to teach and learn, then refine as you progress.
Asymmetry
Have you experienced your saddle slipping to one side all the time? So you constantly have to stomp your foot in the other stirrup to straighten it? The side to which the saddle slips is the "hollow" side. This is caused by your horse carrying his ribs off center, toward the "full" side. An easy way to correct this is to sit in the center of the horse's rib cage, which may mean you are actually sitting crooked on your saddle.
For example, if the rib cage is carried to the left, you would sit on the left side of your saddle's center. This would put you in the relative center of your horse's ribs. The worse the problem, the further you need to sit on that side.
Within minutes your horse will start to carry himself straighter and you'llbe able to sit more toward the center again, but you'll probably have to repeat this each time you ride until you've installed a new habit for your horse. Some other symptoms you might recognize if your horse is carrying his ribs to the left: left leads are easy, right leads are difficult. Right circles are easy, left circles are difficult. Your horse will "drop" his shoulder on the left circles because he is counter bent and can't shape himself properly on the circle to stay balanced. Of course, if your horse carries his ribcage to the right, everything above will be the opposite.
Collection Versus Engagement
I think there's a lot of confusion here. Horses can be mentally, emotionally and physically "collected" but that doesn't necessarily mean they are engaged. Engagement applies to when the hindquarters are carrying most of the weight and the hind legs are therefore positioned more under the body. There's upwards as well as forward movement, greater suspension and more power. In Pat's Savvy System, collection is achieved at Level 3. Engagement is Levels 4, 5 and 6. This is what I am playing with now with my Dutch Warmblood, Remmer, and it's awesome!
Is Fluidity a Dressage Thing or Does It Apply to Everything?
It would be easy to think that the fluidity I'm talking about applies only to dressage or English equitation, but it actually applies to all disciplines, English and Western. Fluidity is about using your whole body when riding and thus allowing your horse to use his whole body. Every horse and rider combination can become more harmonious, comfortable and balanced through learning to be fluid as opposed to rigid. Your horse and your body will thank you for it!
"We summarised the fluidity tips within each gait:
Walk: focus (vs looking down); balance point; loose legs; pedalling; walking in your own body;
Sitting trot: focus; balance point; loose legs; pushing; slow trot; heavy butt; pedalling; don’t brace in stirrups; following seat, not leading...
Rising Trot: focus; balance point; loose legs; pushing position; push down and let horse bring you up – ie following seat; squish the bug; flexion in lower back...
Canter: focus; balance point; loose legs; heavy butt – hand on hip, sit on thumb; canter with upper body; life up; following seat..."
lördag, februari 16, 2008
Som sagt var ju Sigge här igår och han hade med sig en del intressanta saker. Bla den här som kommer att få årets hårfällning att gå som en dans. Dalpraktiken säljer dem för en rimlig summa.
Vita hår finns redan på allting , de smyger sig in överallt i huset och bilen . Dags att se till att det ligger en klädrulle lite här och där som kan rädda situationen. Det ser inte bra ut med håriga kläder på jobbbet om man säger så.
Ponnyernas päls sitter fast ännu så länge, för att inte tala om fårens. Ska bli ett projekt att befria dem från pälsmassorna. Nån brådska med det är det inte , kylan verkar ha kommit nu. Lite mer snö och det blir vinter.
fredag, februari 15, 2008
Igår tänkte jag meddela att jag tar bloggsemester men så blev det sol och Siggebesök idag så jag ångrar mig. Alla hästar uppvaktar honom och undersöker hans grejor noggrant.
Sigge heter Brandt i efternamn och kommer från Dalpraktiken om nån undrar.
Det är rätt okey med hovarna utom en framhov på Lillasyster som verkade lite underlig. Hon ramlade och blev halt strax före jul, möjligen har hon inte använt den hoven riktigt.
Den här gången hade jag inte hö i stallkammaren men vi höll till ute eftersom solen sken. Lite kallt blev det men en kopp te efteråt satt bra.
O O O hur många av oss har sån här ordning på grejorna ! Bestämde mig för att lämna in finkan på översyn hos Leif på Lanstservice. Det blev inte av i fjol vad jag minns eller kanske ändå.... Vi har ju planerat att åka rätt långt. Tre fingrar för att det går vägen. (Särskilt det där med spindelbon och andra varelser är ju viktigt :) Hoppas ni gillar lite engelsklektioner ibland.
Prepare Your Horse Trailer for Travel Season
February 08 2008
Keep up-to-date with our weekly e-newsletters!
Horse Health News
Before the start of the summer travel season, it is critically important for horse owners to perform basic yet essential maintenance on their trailers.This will be time well spent because it will ensure that their trailers will be in optimal shape to provide safe passage for precious cargo during the upcoming season.
"A good roadside assistance program is something all horse owners should have but hope they will never have to use," said Mark Cole, managing member for USRider, a national provider of roadside emergency assistance for horse owners. "To that end, our mission is to continually educate horse owners about trailering safety."
To provide a reliable and accessible source of information about trailering safety, USRider maintains an Equine Trailer Safety Area on its Web site.
"We have carefully developed this area to be a resource with helpful and practical topics--all free and available to members and non-members alike," added Cole. "Our Web site is designed so visitors can print out information as a handy reference. We also post safety bulletins as new information develops."
Some of available resources include a list of items every horse trailer should have on board, short trip and long trip precautions, and trailer inspection procedures.
Here are some tips to prepare your trailer for the upcoming travel season:
* Remove and inspect all wheels and hubs or brake drums.
* Inspect suspension for wear.
* Check tightness of hanger bolt, shackle bolt, and U-bolt nuts per recommended torque values.
* Check brake linings, brake drums, and armature faces for excessive wear or scoring.
* Check brake magnets with an ohmmeter. The magnets should check 3.2 ohms. If shorted or worn excessively, replace.
* Lubricate all brake moving parts, using a high temperature brake lubricant.
* Remove any rust from braking surface and armature surface of drums.
* Inspect oil or grease seals for wear or nicks. Replace if necessary.
* Inspect and grease wheel bearings.
In addition to these recommendations, horse owners are advised to check all trailer tires, (including spares) for signs of dry rot, correct air pressure, faulty air valves, uneven tire wear, overall tire wear, and damage. Use a high-quality air pressure gauge to inspect tire pressure before each trip. Always replace tires if worn or damaged. In addition, tires should be replaced every three to five years regardless of mileage. When replacing tires, always replace the valve stems. USRider recommended that only high quality tires specifically designed and rated for trailers be used--never use retread or automobile tires on a horse trailer.
It is also important to service the wheel bearings every 12,000 miles or annually (regardless of mileage) due to moisture build-up. Keep a spare set of wheel bearings in your trailer in case of premature failure. Be sure to inspect trailer wiring and lighting; inspect door latches and grease the doors; inspect the floor (be sure to remove any rubber mats so the entire floor can be examined); and inspect and lubricate mechanical moving parts, such as the hitch and suspension parts. If the trailer has been sitting for a while, check for wasp nests, spider webs, and any other creatures that might have taken up residence.
Cole also reminded equestrians to check the contents of their equine and human first aid kits.
Those hauling horses are also encouraged to program emergency contact information into their cell phones under the listing designation "ICE," which stands for In Case of Emergency. This can aid emergency workers in identifying victims and determining who needs to be notified in case of an accident.
Horse owners should also ensure that their emergency contact information is stored in their tow vehicle. To facilitate this, USRider has developed an In Case of Emergency form and posted it online for horse owners to print out. Simply fill in the blanks and store copies in the tow vehicle as well as in the trailer. Additional recommendations, including a Power of Attorney form, are posted on the USRider Web site.
For additional safety tips, visit the Equine Travel Safety Area on the USRider Web site.
torsdag, februari 14, 2008
Jag är bara så slö, vill se på TV och sova. Vad är detta? Vallade ponnyer i 45 minuter i alla fall, alltid något.
Har börjat vissla på dem och slänga äppelbitar på marken när de kommer. Jag sitter på Z alltså. De har blivit väldigt rörliga, de är så smarta och ska komma först till godiset. Skulle inte våga göra det om jag var på marken. Förutsättningen för att rida med andra hästar lösa omkring sig är att man rider den häst som är högst i rang känns det som. De andra sparkar ju inte mot sin ledare så ofta. Zapatera verkar rätt road av att flytta på de små, själv försöker jag vara passagerare och följer med bara. Övar också halter och övergångar men isen är ofattbart hård. Det minsta det lutar så får broddarna inte grepp. Ponnyerna springer på skaren . De är klipska djur och lätta, jämförelsevis.
Bilden är från Cynthia Coopers hemsida. Länk till höger.( Link to the right :)
onsdag, februari 13, 2008
Har bara fotat barn den här veckan och de kan jag inte sätta in här. Tog en bild på mitt diskställ i brist på annat =) Som ni se har jag satt in en länk till Eva Jälmbrant. Rekommenderar en stunds surfning där. Mycket vackra bilder och intressant läsning för en del av oss.
Mer inlägg har det blivit på sidan från Florida. Hon som skriver är verkligen duktig på att redogöra för vad som händer. Själv tycker jag att jag får aha upplevelser.
Lite frustrerande bara att det inte är underlag så det går att träna nåt här just nu. Många månader med bara underhåll kan man tycka.
Se bland länkarna om ni vill läsa.
Igår hade jag faktiskt en dag när det mesta gick lite snett. Underligt hur det kan vara. Det började likadant idag med att morgongröten stod på fel platta. En annan var varm =)
Inga jättegrejor som höres men det sista jag gjorde var att kasta hela mitt bildbibliotek på iPhoto i papperskorgen. Gissa om mitt blodtryck steg innan jag förstod hur jag skulle få det tillbaka igen. Sen när det laddades tillbaka kom ungefär 2500 ( jag skojar inte) bortstädade bilder tillbaka. Det hade tydligen legat i en papperskorg som jag inte tömt. Nu är det prydligt tillbaka på sina gamla platser igen och jag får börja om med städningen. Bilder sen 2005 =(
Det är ju bra att lära sig saker och nu vet jag att man ska tömma papperskorgen i iphoto också suck.
tisdag, februari 12, 2008
Eftersom jag ridit två dagar så tillät jag mig en paus. Hade tänkt verka hästar men jag fastnade inne för att försöka göra bildspelet klart. Tittade ut genom fönstret och där stod Zapatera och såg besviken ut. Jag brukar alltid gå direkt till hästarna men gjorde inte så idag för jag visste att de fått mat av Bertil. Fotade genom fönstret. Eftersom jag behövde pigga upp mig fortsatte jag fotandet. Små djur och ting.
Bildspelet ska jag bränna ut nu och hoppas det ska fungera bra.
Klockan 19.35
Fick förståss dåligt samvete och begav mig ut till hästarna i alla fall. verkade Zapateras hovar lite. Jag tror att jag börjar nosa på "Level 2 " i hovar nu. Är inte lika stressad och spänd. Försöker verkligen "se" lite mer , om hälarna är lika höga och sånt. Men Sigge är långt ifrån umbärlig. Heter det så tro ?