måndag, april 19, 2010


Nu är det hög tid att börja förbereda för "Flugfri zon". Har precis hört att man kan få tag i Rovflugor i Danmark. De äter vanliga flugors larver. Säljs i tetrapak.. Vissa av svinuppfödarna i Skåne använder sådana. I USA använder man en sort som strös ut vid hästarnas favoritbajsplats i hagen. Bara några få behövs i stallet. Sägs minska flugpopulationen rejält. Vad jag vet finns det inga Rovflugor i Sverige att få tag på och de går inte att skicka efter.

Gör det jag kan på annat sätt, har som sagt städat lösdriften och snart hälften av ridplanen från vinterns härjningar. Mycket jobb kvar på baksidan av stallet och fårhuset behöver en rensning också men kanske jag hinner innan odjuren vaknar på allvar.

Snöläget här uppe på gården förbättras snabbt :) Sätter ut bilder för att kunna jämföra nästa vecka.

5 kommentarer:

Maria sa...

Ni har det så himla härligt!!!

Marion Princic sa...

om du vill kan jag kolla och köpa nagra till dig och skicka up dem. jag jobba ju i danmark :)

Monika sa...

dom fanns att köpa i sverige oxå för två tre år sen så dom finns kanske på närmare håll.

Anonym sa...

Jag jobbar ju med grisproducenter och jag tror att det finns de som fortfarande använder sig av detta men om de köper dem från Danmark vet jag inte. Däremot så tror jag inte att de passar i ett häststall, de lever i mörker och när man har det hos grisproducenter så är det uteslutande hos dem som har spaltgolv över gödselrännan. Då lever de nere under spalten där flugorna gärna lägger ägg och man inte kommer åt att göra rent. Annars så är ju tanken riktigt bra. Jag hittade lite info om dem: http://www.dahlqvistmaskin.se/sidor/rovflugan.htm
// Maria i Halmstad

Elisabeth sa...

Tack allihop!
Det stämmer, jag hade glömt att jag faktiskt haft kontakt med Dahlgvistmaskin som sa att deras rovflugor inte är lämpliga. Minnet är kort ibland ;) Får väl köra på vanligt sätt i år också.