söndag, januari 12, 2014

Veda Lila * nyhetsbrev



 



Det här fick jag på ett mail från Veda Lila och hinner inte läsa nu. Det intresserar mig så  jag lägger det här för att läsa senare. Ayurveda blir allt mer spännande för mig.

För mitt minne så levererades rejält med hö i dag. Skönt man känner sig rik som vanligt fast man i själva verket blir fattig ;) Diskmaskin blir det inte på ett tag till med andra ord men har upptäckt att Konsums miljövänliga diskmedel det med blommor på inte alls ger mig självsprickor. Intressant eftersom när jag tillfälligt bytte till ett annat kom de som ett brev på posten.





Visste du att det sätt vi lagar vår mat på har en enorm betydelse för vår hälsa? Enligt de principer som beskrivs i Ayurveda så är matlagningsprocessen lika avgörande för vår matsmältning som matens faktiska näringsvärde. I väst ser vi en balanserad måltid som en som kombinerar kolhydrater, proteiner, fetter osv, men inom Ayurveda ses en balanserad måltid som en som omfattar alla smaker och dessutom är anpassad till vår kroppskonstitution.


Vi kan sedan ytterligare skräddarsy maten efter vårt behov av att balansera våra doshor (Vata, Pitta och Kapha) genom att ta mer av vissa smaker än andra. En frisk person kan njuta av alla de sex smakerna, men om vi lider av obalans kan vi utveckla en aversion mot de livsmedel som påverkar de doshor som är ur balans. Dessa livsmedel är då inte längre tilltalande, inte längre läkande och har faktiskt blivit rent ohälsosamma för oss. Vi måste då minska på dessa och i stället använda andra livsmedel som balanserande medicin.
Att förstå begreppet Rasa eller "smak" är avgörande för att förstå det medicinska värdet av mat. Det finns sex olika smaker som alla har en effekt på våra doshor och som påverkar kropp och själ. De flesta livsmedel har en kombination av dessa smaker.

De sex Rasas

Precis som en god förståelse för de tre doshorna är nödvändig för att diagnostisera sjukdomar är en förståelse av rasa (smak) nödvändig för att kunna behandla dessa sjukdomar. Varje ämne består av en kombination av de fem elementen: rymd, luft,eld, vatten, jord. Olika kombinationer av dessa element leder till bildandet av de sex smaker som nämns i Ayurveda - Madhura (söt), Amla (sur), Lavana (salt), Katu (skarp, stickande), Tikta (bitter) och Kashaya (sammandragande).
De sex smakerna har vissa egenskaper som kan hänföras till deras två primära element. Till exempel är den söta smaken, som består av jord och vatten, tung, tät och fuktig. Ett överdrivet intag av söta smaker kommer att leda till en ökning av kapha dosha, eftersom den omfattar samma elementära egenskaper, jord och vatten.
En balanserad kost är därför en kost som kombinerar alla smaker och som är anpassad efter vår personliga konstitution. För att kunna laga en balanserad kost är det absolut nödvändigt att man först förstår alla smaker ordentligt:
Madhura
Livsmedel med en söt smak är lugnande och rogivande. Deras jordande kvaliteter balanserar Vata och deras kylande egenskaper lugnar Pitta. När de används med måtta ger de energi och vitalitet i kroppen, minskar sveda och har positiva effekter på hud och hår. Ett överdrivet intag av dessa livsmedel skapar dock obalans i Kapha dosha, kan ge hosta och en känsla av tyngd samt saktar ner matsmältningen.
Söta livsmedel inkluderar mjölk och mjölkprodukter (smör, ghee och grädde), korn och dess biprodukter (vete, ris och bröd), baljväxter (bönor och linser), frukter med naturlig söt smak (bananer och mango etc.) och grönsaker med naturlig söt smak (morötter, potatis och rödbetor etc.) samt naturligtvis socker och honung.
Amla
Livsmedel med en syrlig smak stimulerar matsmältningen och ökar aptiten. Deras värmande egenskaper balanserar Vata men vid överdriven konsumtion kan de ge obalanser hos Kapha och Pitta, skapa matsmältningsbesvär och magsår samt ge ökad kroppsvikt och känslighet i huden.
Sura livsmedel inkluderar citrusfrukter (citron och lime), sura mjölkprodukter (yoghurt, ost och gräddfil) och jästa och fermenterade produkter (vinäger, pickles och sojasås) samt tomat.
Lavana
Livsmedel med salt smak är lugnande och förbättrar matsmältningen. Deras värmande egenskaper balanserar Vata och då de intas med måtta ger de energi, främjar tillväxt och stimulerar vätskeupptagningen. Däremot kan för mycket salt i kosten leda till svullnad, inre inflammationer, högt blodtryck, ödem och magsår. Salt smak ökar Pitta och Kapha och minskar vata och tack vare sin förmåga att stimulera matsmältningen är produkter med salt smak viktiga för Vata personer.
Salt mat inkluderar salt (havssalt och bergsalt), havets grönsaker (sjögräs och tång) och livsmedel med tillsatt salt(nötter, chips och pickles etc.).
Katu
Livsmedel med en skarp(stickande) smak avlastar matsmältningssystemet och ökar matsmältningen och cirkulationen samt renar överflödigt fett från kroppen. Deras torkande och uppvärmande egenskaper balanserar Kapha men vid överdrivet intag kan dessa livsmedel ge obalanser hos Pitta och Vata och skapa ökad värme och torrhet, orsaka inflammation, irritation, diarré, halsbränna, och illamående. Tack vare sin förmåga att lösa upp fett rekommenderas denna smak speciellt för personer med stor obalans hos kapha dosha.
Skarpa (Stickande) livsmedel inkluderar vissa grönsaker (chilipeppar, vitlök, wasabi och lök), och i kryddor (svartpeppar, asafoetida, ingefära, spiskummin och Cayenne).
Tikta
Livsmedel med en bitter smak skapar lätthet och klarhet. De balanserar Kapha och Pitta men vid överdrivet intag kan de ge obalans hos Vata och orsaka avmagring, trötthet, yrsel samt ge ökad torrhet i huden. De är särskilt balanserande för Pitta då de hjälper till att kyla av överskottsvärme och förbättra matsmältningen och leverfunktionen.
Bittra livsmedel inkluderar gröna bladgrönsaker (spenat och grönkål), andra grönsaker (zucchini och aubergine), frukt (grapefrukt, oliver och bitter melon), kaffe och te.
Kashaya
Livsmedel med en sammandragande smak skapar lätthet. Deras kylande egenskaper balanserar Pitta. och deras sammandragande egenskaper balanserar Kapha och hjälper till att förbättra absorption samt har anti-inflammatoriska egenskaper. Vid överdrivet intag kan de ge obalans hos Vata, skapa torrhet, förstoppning, gasbildning och dålig cirkulation. Den sammandragande smaken ökar Vata och minskar Pitta och Kapha.
Sammandragande livsmedel inkluderar baljväxter (bönor, kikärtor och linser), frukt (granatäpple, päron, gröna druvor och torkad frukt), grönsaker (broccoli, blomkål, sparris, aloe vera och kålrot), korn (råg, bovete och quinoa), kaffe och te.

Införliva de sex smakerna i din måltid

Dina doshor kan hamna i obalans om du tillåter en rasa att helt dominera måltiden, helt utesluter en eller flera rasa eller konsumera dem i fel kombinationer. Den traditionella indiska Thalin anses vara ett av de finaste exemplen på en måltid där alla smaker är i balans. Den består av ris, dhal, grönsaker, roti (ojäst bröd), sallad, ostmassa, små mängder av chutney eller inlagda grönsaker samt en sötsak som slutkläm. Thali anses vara ett bra val för personer av alla dosha typer eftersom den innehåller alla de sex smakerna i rätt kombination. När du äter en måltid försöka att äta i rätt ordning för att ta tillvara på de fördelar som erbjuds av varje rasa. 
Enligt Ayurveda, är det lämpligt att äta livsmedel med söta smaker i början av måltiden eftersom dessa livsmedel är tunga och näringstäta i naturen och tar mer tid att smälta. I början av måltiden är vår matsmältningseld kraftfull och kroppen kommer att kunna smälta dessa livsmedel lättare. Så börja med söt frukt, säd (ris, bröd) och kanske baljväxter (dhal). Gå vidare till de livsmedel som har de salta och sura smakerna. Du kan t.ex. äta färskost eller grönsaker i mitten av måltiden. De starka, bittra och sammandragande livsmedelen såsom sallad, pickels eller chutney kan komma därefter och i slutet av måltiden är det lämpligt att ta en liten bit av något sött, helst jaggery (Ayurvediskt rårörsocker), för att tillfredsställa dina sinnen.
Om du får med dessa smaker i dina måltider kommer du att finna det lättare att hålla dina doshor i balans och sjukdomar i schack. Mat som tillagats på ett kärleksfullt sätt, skapar livskraft och höjer matens kvalitet.

Indiens goda kryddor

Indien har varit känt för sina kryddor sedan urminnes tider, och det Ayurvediska köket är ofullständigt utan kryddor. Kryddor kan tas före, under eller efter en måltid. Du kan steka dem i ghi (renat smör) eller matolja vid tillagning av grönsaker, linser och curry. Kryddor kan också användas till garnering, sallader, dressingar och för att bereda olika hälsodrycker.

Ayurvedas syn på kryddor

Enligt Ayurveda spelar kryddor en viktig roll för matsmältningen och för kroppens förmåga att ta upp näringsämnena och bidrar därigenom till att upprätthålla en balanserad och hälsosam Agni eller matsmältningseld. Vikten av kryddor ökar när den mat som tillagas är tung i sin natur. Om sådan mat inte kryddas ordentligt kan den lätt producera Ama (toxiner) som bl.a. leder till stopp i våra Srotas (kroppens kanaler). Vissa kryddor används också vid rening av Ama från kroppen.

Fem ”måste ha” kryddor i köket

Nedan finns några av de vanligaste Ayurvediska kryddorna, som när de används i matlagning inte bara förbättra smaken utan gör också maten mer balanserande och underlättar för kroppen att ta upp näringsämnena:
Koriander (Dhania)
Korianderfrö är verkligen en kocks bästa vän. Har en harmoniserande effekt på andra örter och kryddor. Den är känd för att vara bra för alla doshor och används inom Ayurveda för att balansera både kropp och själ. Koriander har traditionellt använts för att lindra mag-, andnings-och urinvägs problem samt vid hudproblem orsakade av en pitta obalans.
Ingefära (Adrak)
Ingefära är en oersättlig krydda i alla kök och ger maten en aningen bitter smak och den används i stor utsträckning för att förbättra matsmältningen. I de äldsta skrifterna är den känd som "Den Universella Medicinen" för sina läkande egenskaper och är en utmärkt hjälp vid luftvägsbesvär orsakade av obalans hos Kapha och Vata. Förutom vid tillagning av grönsaker och linser kan denna uppfriskande krydda också användas i örtte för lindring vid förkylning och hosta.
Spiskummin (Jeera)
Spiskummin används ofta som krydda i curryrätter och linser och är känd för sina aromatiska egenskaper. Denna krydda används ofta för att stimulera matsmältningen och är även antiseptisk. Spiskummin har traditionellt används för att förbättrar funktionen hos lever och bukspottkörtel och för att hjälpa kroppen att rensa ut ackumulerade gifter och bättre ta upp näringen i maten.
Bockhornsklöver (Methi)
Bockhornsklöver är mycket uppskattad för sina läkande egenskaper. Enligt de gamla skrifterna hjälper den för besvär i matsmältnings-, andnings-, och nervsystemet samt vid menstruationsrubbningar. Den renar dessutom huden och underlättar viktminskning. Dricksvatten där Bockhornsklöverfrön blötlagts över natten hjälper till att minska blodsockernivån i kroppen. Dess bitter-söta smak gör den populär som krydda vid tillagning av grönsaker och dhal i Indisk matlagning.
Gurkmeja (Haldi)
Gurkmeja, även kallad Indisk Saffran, är bitter, sammandragande och skarp i smaken. I de traditionella skrifterna beskrivs Gurkmejan som den stora hjälparen, tack vare sina många terapeutiska egenskaper. Den är antioxidantisk, anti-inflammatorisk och anti-septisk. Allmänt betraktas den också som en omistlig del av det Ayurvediska köket. Gurkmeja förbättrar ämnesomsättningen och hjälper kroppen att minska på oönskade fettavlagringar när den används i matlagningen.

Köp kryddor i våran webbshop

 

 

6 kommentarer:

annica sa...

Intressant! Här går det just nu åt en hel del ingefära :-)

Elisabeth sa...

Här med tror att det är den som skyddar mig mot förkylningar!

annica sa...

Brukar du förresten handla därifrån? Funkar det bra. De hade en hel del intressant tycker jag :-)

Elisabeth sa...

Nej inte ännu vad jag kommer ihåg. Har handlat två gånger på Rawfoodbutiken på Söder och det har fungerat bra. Lite nyfiken på glasögonen med hål som Veda Lila har :)

Ingela sa...

Ja, fulltankad bil, spån och hö, då blir man rik ;o) Know the feeling =) Ja bra mat.. men nu mest på barntemat här såklart hehe, hittade bra blogg om det. Tänker att barnbarnet kanske provat en hel del sånt. Gjorde de hemmagjord gröt för att slippa pulvergröten ... med skummjölkspuver, sötningsmedel m.m.
http://dengodabarnmaten.wordpress.com/2013/05/29/pulvergrot-nej-tack/

Elisabeth sa...

:) Precis så är det och i dag har jag fulltankad bil, hö och spån så det mesta är perfekt. Tack för länken!